Till senaste kommentaren

Går det att ställa krav på att leverantören ska ha samma nivå som vårt egna kollektivavtal?

hej - kan vi ställa krav på att lev ska uppfylla minst nivå med vårt egna kollektivavtal på området? alltså som lägsta nivå. kollektivavtalet kan så klart bifogas som bilaga,
mvh
Lisa

Kommentarer

 • Hej,

  Det framgår inte av din fråga vilket område eller bransch det gäller så svaret blir generellt.

  Upphandlande myndigheter och enheter är i vissa fall skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor. Arbetsrättsliga villkor ska ställas om en upphandling minst uppgår till aktuellt tröskelvärde enligt LOU, LUF eller LUK, inte avser upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster, det är behövligt och det går att fastställa arbetsrättsliga villkor.

  Syftet är att säkerställa sunda arbetsvillkor för anställda som utför offentliga kontrakt. Om arbetet utförs i Sverige, där svensk rätt tillämpas, ska de arbetsrättsliga villkoren avse lön, semester och arbetstid och anges till de lägsta nivåer som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen. Ni behöver därmed inledningsvis identifiera vilket kollektivavtal som ska läggas till grund för villkoren för att få svar på om det kan vara ert egna kollektivavtal.

  Det är även möjligt att ställa arbetsrättsliga villkor även om det inte föreligger skyldighet att göra det i enlighet med bestämmelserna om särskilda kontraktsvillkor.

  Läs mer
  Läs även vårt generella stöd vad gäller tillämpning av arbetsrättsliga villkor på vår webbplats.

  Uppdaterad: den 17 december 2019


  Vänliga hälsningar
  Charlotta
  Charlotta Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.