Till senaste kommentaren

Är det okej att utvärdera enbart kvalitet?

Vi har ett par upphandlingar framför oss där vi har öronmärkta pengar för vissa konsulttjänster.

Enligt LOU så ska anbuden utvärderas enligt bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, men är det okej att vi sätter priset och sedan bara utvärderar kvalitet och antar det anbud som ger maximal kvalitet?

Vi har de pengar vi har, de bör göras av med på uppdraget och det är viktigt för oss att det blir hög kvalitet i utförandet. Tanken är då att poängsätta anbuden efter hur hög kvalitet de uppfyller när det gäller erfarenhet, referenser och branschkunskap enligt en nog beskriven poängmodell.

Eller räknas detta som bästa förhållandet mellan pris och kvalitet ändå, eftersom de som vill ha mer pengar för uppdraget inte lämnar anbud alls? Men vad ska vi kalla vår utvärderingsmodell?

Kommentarer

 • Hej Camilla,

  Ja det går bra. Grunden du avser att använda vid utvärderingen är bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Det är möjligt att låta kostnadselementet ha formen av ett fast pris eller en fast kostnad och låta leverantörerna endast konkurrera med kvalitetskriterier på det sättet du beskriver.

  Gällande vad ni ska kalla utvärderingsmodellen finns det inga rätt eller fel då det inte finns några vedertagna begrepp eller standarder för poängmodeller.

  Källhänvisningar
  prop. 2015/16:195 s. 788 – det är möjligt att låta kostnadselementet ha formen av ett fast pris eller en fast kostnad och låta leverantörerna endast konkurrera med kvalitetskriterier.

  Uppdaterad: den 23 augusti 2019

  Med vänlig hälsning
  Gustav

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.