Till senaste kommentaren

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling av fönsterputsning

Kan man använda sig av era arbetsrättsliga villkor för städtjänster när vi upphandlar fönsterputs? Vad jag förstår finns ett separat kollektivavtal för fönsterputs...

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.

  Det stämmer att det finns ett separat avtal för fönsterputsning;  Almega Fönsterputsningsavtalet (Kollektivavtal mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund). I avtalet anges att det omfattar följande arbete:
  "exempel på arbetsuppgifter som kan förekomma under detta avtal är fönsterputsningsarbete, persienn- och markisservice och annan fönsterservice. Städningsarbete kan utföras i mindre omfattning i kombination med dessa arbetsuppgifter eller då fönsterputsning inte kan ske på grund av otjänlig
  väderlek."

  Villkoren skiljer sig något mellan Fönsterputsningsavtalet och de två avtalen för Serviceentreprenad som vi har utgått från då vi fastställt arbetsrättsliga för städtjänster. Serviceentreprenadavtalen omfattar "städningsarbete och servicearbeten".

  Eftersom en leverantör kan uppfylla villkoren på olika sätt kan det bli aktuellt att de åberopar något av avtalen för serviceentreprenad även om ni har utgått från Fönsterputsningsavtalet när ni fastställt villkor för lön, semester och arbetstid.  Det är i så fall leverantören som ska kunna visa att det avtalet är tillämpligt för motsvarande arbetstagare.

  Använd gärna våra mallar för kontraktsvillkor, bilagor och uppföljning när ni ställer arbetsrättsliga villkor. Läs mer om hur de ska användas i Tillämpningsstödet.

  Läs mer om arbetsrättsliga villkor här.

  Vänliga hälsningar
  Charlotta
  Charlotta Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.