Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Arbetsrättsliga villkor när kollektivavtalet är stängt

Hej,

vi ska upphandla tjänster från en riskbransch. Företagen verkar inte vara kollektivavtalsanslutna, men det finns ett kollektivavtal som är stängt. Hur gör jag nu?

Kommentarer

 • Hej Camilla,

  Vad menar du med att kollektivavtalet är stängt?

  Ett kollektivavtal är ett avtal mellan en arbetsgivarorganisation och en arbetstagarorganisation och gäller för dess medlemmar. Merparten av kollektivavtalen är inte offentligt tillgängliga. Om det aktuella kollektivavtalet inte är offentligt tillgängligt kan du vända dig till arbetsmarknadens parter och be om att få ta del av det.

  Om det är så att du redan har varit i kontakt med parterna och de inte lämnar ut avtalet, finns det ingen skyldighet att ställa arbetsrättsliga villkor trots att det anses vara behövligt (det vill säga att det finns en risk för oskäliga arbetsvillkor), eftersom ni som upphandlande myndighet därmed saknar underlag för att fastställa villkoren.

  Med vänlig hälsning
  Lisa Upphandlingsjurist
 • Hej! Tack för snabbt svar! Jo, det är en bransch med risk för oskäliga arbetsvillkor. Efter lite om och men så har jag nu fått ta del av det kollektivavtal som jag blivit rekommenderad. Det var inte offentligt. Men det visar sig att tjänsterna vi ska upphandla inte riktigt passar in i det avtalet handlar om. Och det finns inget annat bättre kollektivavtal, detta är det "närmaste".
  Om jag tolkar ditt svar rätt, så har jag ändå inte ett underlag för att fastställa villkoren?  

  Med vänlig hälsning
  Camilla
 • Hej igen! Tack för snabbt svar! Jag fick till slut kollektivavtalet, men det träffar inte riktigt rätt och det är enligt fackförbundet det "närmaste" avtalet för branschen. Så då har jag i alla fall inget underlag för att fastställa villkoren?
  Camilla
 • Hej igen!

  De arbetsrättsliga villkoren om lön, semester och arbetstid ska anges enligt de lägsta nivåer som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen (17 kap. 3 § LOU). Om det inte finns något sådant kollektivavtal som omfattar de arbetstagare som ska utföra de tjänster som ska upphandlas saknas det därmed förutsättningar att fastställa villkoren.

  Med vänlig hälsning
  Lisa Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.