Till senaste kommentaren

Arbetsrättsliga villkor när leverantörens etableringsland inte är känt för goda arbetsvillkor

Hej,

Vi vill genomföra en upphandling av tjänster där ett företag från ett land som inte ratificerat alla av ILO:s åtta kärnkonventioner kan komma att lämna anbud. Landet är inte heller känt för att ha goda arbetsrättsliga villkor. Ni skriver mest om branscher och yrkeskategorier på sidan om Behövlighetsbedömning, även om region också nämns någon gång. Varken branschen eller yrkeskategorin borde räknas som riskfaktorer generellt, men däremot landet, som sagt. Verkar det rimligt att vi vill ställa krav på arbetsrättsliga villkor här?

Finns era krav på arbetsrättsliga villkor på engelska?

Kommentarer

 • Hej Marie,

  Du säger att det handlar om en tjänsteupphandling, men var kommer tjänsterna att utföras?

  Om arbetet utförs i Sverige ska villkor om lön, semester och arbetstid fastställas enligt ett centralt kollektivavtal, om det finns en risk för oskäliga arbetsvillkor.

  Om arbetet utförs i ett annat land där svensk arbetsrätt inte är tillämplig kan det bli aktuellt att ställa krav på ILO:s kärnkonventioner, eller villkor om hållbara leveranskedjor. Villkoren om hållbara leveranskedjor är mer omfattande och rör områdena mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljöskydd och anti-korruption. Dessa villkor hittar du här https://www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/stall-hallbarhetskrav/arbetsrattsliga-villkor/arbetsrattsliga-villkor-enligt-ilos-karnkonventioner-och-hallbara-leveranskedjor/ 

  Villkoren ska ställas om det är behövligt, det vill säga om det finns en risk för brott mot ILO:s kärnkonventioner. Om det är sannolikt att tjänsten kommer att utföras i ett land där respekten för arbetares rättigheter är låg bör det också vara relevant att ställa dessa villkor för fullgörandet av kontraktet.

  Mvh
  Lisa Upphandlingsjurist
 • Hej,

  Tack för svaret. Om det aktuella företaget vinner upphandlingen kommer tjänsterna att utföras i företagets land, som alltså inte ratificerat alla ILO:s kärnkonventioner osv., så risken för låg respekt för arbetares rättigheter finns.

  Formuläret för egenrapportering har jag hittat på engelska, men inte villkoren, finns de också på engelska?
  Marie
 • Hej,

  Vi håller precis på att översätta villkoren och tillämpningsstödet också, så det kommer att finnas inom kort.

  Mvh
  Lisa Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.