Till senaste kommentaren

Kommer Upphandlingsmyndigheten ta fram arbetsrättsliga villkor för byggentreprenader?

Hej,

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram arbetsrättsliga villkor inom ett antal områden (där det redan skett samråd med arbetsmarknadens parter).

Jag undrar hur det ser ut för byggentreprenader? Kommer det att även i detta område att tas fram arbetsrättsliga villkor så att den upphandlade myndigheten inte på egen hand behöver fastställa vilka nivåer om lön, semester och arbetstid som ska tillämpas?


Kommentarer

 • Hej,

  Stockholm, Göteborg och Malmö (Städerna) tog innan lagstiftningen kom på plats fram arbetsrättsliga villkor för några yrkesgrupper inom byggentreprenader i samråd med relevanta arbetsmarknadsparter. Det är de exempel på villkor vi har på vår webbplats.

  Efter att deras arbete var klart övertog Upphandlingsmyndigheten ansvaret att förvalta villkoren. Vi har sedan dess fastställt villkor
  för målare som finns i vår kriteriedatabas
  . Dessutom har vi genomfört riskbedömningar för byggnadsplåtslagare och ventilationsarbetare. Dessa har däremot på en nationell nivå bedömts som låg risk för oskäliga arbetsvillkor och vi har av den anledningen inte fastställt några villkor. När dessa yrken bedömdes kom det fram att snöskottare
  på tak
  (vilket är en arbetsuppgift som byggnadsplåtslagare är den yrkesgruppen som enligt kollektivavtalet har en möjlighet att röja snö från taken) bedömdes som en yrkesgrupp där det förekommer risker för oskäliga arbetsvillkor. Så i och med det tog vi även fram villkor för dessa.

  Gällande de andra yrkesgrupper som omfattas av Städernas villkor pågår fortfarande arbete med att genomföra riskbedömningar. Vi har ambitionen att fastställa villkor när vi bedömer att det finns risk för oskäliga arbetsvillkor på en nationell nivå. När Upphandlingsmyndigheten fastställer arbetsrättsliga villkor publiceras dessa i vår kriteriedatabas.

  Med vänlig hälsning
  Lena

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.