Till senaste kommentaren

Vad krävs för att man ska få ta del av en annonsering om upphandling?

Hej,

De flesta myndigheter publicerar sina upphandlingsförfrågningar i privatägda databaser som kräver att man skapar ett konto och loggar in innan man kommer åt materialet.

Ponera att jag mailar en myndighet och begär ut en eller flera upphandlingsförfrågningar. Har jag rätt att få materialet i ett format som inte kräver att jag registrerar mig hos en tredje part? T.ex. som en bifogad PDF eller per post. Jag kanske inte har e-post vilket samtliga system kräver.

Kommentarer

 • Hej,

  I mitt svar nedan utgår jag från att du med upphandlingsförfrågningar avser upphandlingsdokumenten (inklusive annons).

  Inledningsvis kan konstateras att allmänna handlingar inte lämnas ut via privatägda databaser utan lämnas ut direkt av den upphandlande myndigheten via exempelvis post eller mail. Under förutsättning att den upphandlande myndigheten har teknisk möjlighet att omvandla informationen i de upphandlingsdokument som finns på den privata databasen du avser, till exempelvis en PDF som kan skickas via mail eller post, ska den upphandlande myndigheten göra det.

  Vill du hämta ut handlingarna eller få dem skickade per post så tas vanligtvis ut en avgift enligt bestämmelserna i avgiftsförordningen (1992:191). De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 50 kronor, och därefter tillkommer 2 kronor för varje ytterligare sida. Eventuella kostnader för porto tillkommer.

  Till mitt svar kan tilläggas att ett konto hos den databas som annonsen om upphandling finns på i de allra flesta fall är nödvändigt för att man som leverantör ska kunna lämna anbud. Detta följer av att det genom de nya upphandlingslagarna numera är i princip obligatoriskt att genomföra upphandlingar elektroniskt. Det är dessutom gratis att registrera ett konto för att få tillgång till upphandlingsdokumenten i pågående upphandlingar.

  Notera vidare att många upphandlande myndigheter lägger ut sina annonseringar om upphandlingar på sina hemsidor. Även där är det möjligt att få tillgång till dessa gratis.

  Läs mer
  Du kan läsa mer om liknande frågor som ställts i vår Frågeportal under taggen offentlighet och sekretess samt på vår webbplats.

  Uppdaterad: den 19 juni 2019


  Med vänliga hälsningar,
  Linnea Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.