Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Begränsad användning av bisfenol A i köks- och serveringsutrustning

Bisfenol A (CASnr 80-05-7) ska inte utsöndras från produkten i halter över 0,06 mg/kg livsmedel.
I livsmedelsverkets hemsida står att värdet ska ändras till 0,05 mg/kg livsmedel.
https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/lagstiftning1/gallande-lagstiftning/eu-forordning-2018213
Stämmer detta?
Är det på gång en uppdatering av era hållbarhetskriterier, nivå bas, för produktgrupp Köks- och serveringsutrustning, begränsning bisfenol A?
Carina Öhman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Carina.

  Bisfenol A är ett hormonellt aktivt ämne med östrogena egenskaper, som bland annat används vid tillverkning av polykarbonatplast som är ett mycket vanligt material i offentliga kök.

  Precis som du skriver kommer gränsvärdet för bisfenol A att ändras enligt Kommissionens förordning (EU) 2018/213 av den 12 februari 2018 om användning av bisfenol A i lack och ytskikt avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Denna ändring gäller från 6 september 2018.

  Migrationen till eller på livsmedel av 2,2-bis(4-hydroxifenyl)propan (bisfenol A) (CAS-nr 0000080-05-7) från lack eller ytskikt som applicerats på material och produkter får då inte överskrida ett gränsvärde för specifik migration på 0,05 mg bisfenol A per kg livsmedel (mg/kg). För ytterligare information se Livsmedelsverkets webbplats.

  Om ni som inköpsorganisation har beslut om att, enligt försiktighetsprincipen, fasa ut hormonstörande ämnen kan KravID: 11017 enligt det tidigare direktivet användas, alternativt kan ni kravställa att produkter i sortimentet ska vara fria från bisfenol A (CASnr 80-05-7). Det innebär att bisfenol A inte har använts under tillverkningen men detta krav bör bara ställas under förutsättning att marknaden kan svara mot kravet. Ett annat alternativ kan vara att efterfråga utrustning i andra material.

  Jag känner inte exakt till förvaltningsplanen för köks- och serveringsutrustning så jag vidarebefordrar din fråga till den mest lämpade kollegan som svarar dig efter semestern. Om svaret inte kan dröja till augusti så är du mer än välkommen att höra av dig innan. När avser ni att annonsera eventuell upphandling?

  Vänliga hälsningar
  Monica Segmentsansvarig Livsmedel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.