Till senaste kommentaren

Går det att ställa krav på lokalt producerat bioenergi vid cirkulär upphandling?

Hej,
I den fjärde strategin för cirkulär upphandling anges som exempel att "avfallet från en aktör kan användas som råmaterial för en annan, till exempel bussar som drivs av lokalt producerad bioenergi". Detta är synnerligen intressant för oss och jag undrar hur kraven i en upphandling av lokalt producerad biogas ska formuleras för att inte strida mot likabehandlingsprincipen?

Kommentarer

 • Hej,

  Exemplet på vår webbplats är tänkt som en inspiration för hur resultatet kan bli då en upphandling främjar produkter som är designade att vara mer cirkulära. Kravställningen bör därför utformas i syfte att få fram cirkulär design och affärsmodeller, men exakt hur kraven ska formuleras kan vi inte svara på då vi inte ger vägledning i enskilda fall.

  Vad som är viktigt att tänka på vid alla former av upphandling är att det inte går att ställa krav på att en viss produkt måste vara lokalproducerad eftersom det riskerar att bryta mot de grundläggande upphandlingsprinciperna. Däremot kan kravställningen resultera i att leverantörer som kan producera lokalt har lättare att uppfylla kraven ni har ställt på upphandlingsföremålet.

  Läs mer
  Om hur lokalproducerat och upphandlingsregelverket förhåller sig till varandra på vår webbplats. Visserligen handlar sidan om livsmedelsupphandlingar, men informationen kan ändå vara användbara vid andra former av upphandlingar.

  Med vänlig hälsning,
  Klara Upphandlingsjurist
  (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.