Till senaste kommentaren

Drift av restaurang är det tjänstekoncession?

Hej!

Uppsala läns landsting har upphandlat drift av en restaurang med tillhörande catering till landstinget. I utvärderingen fick man lämna pris på bland annat Dagens lunch med flertal catering produkter.

Har två frågor rörande detta.
 1. Kan ULL kräva att vi serverar lunch till allmänheten till samma pris som de har utvärderat till sig själva utan att det framgår av upphandlingen?
 2. Kan en myndighet upphandla ett lunchpris överhuvudtaget till allmänhet?
Upphandlingen är en tjänstekoncession där FFU gick ut november 2016!

Bästa hälsningar

Thomas Dahlstedt
Thomas Dahlstedt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Inledningsvis vill vi informera om att Upphandlingsmyndigheten inte gör bedömningar i enskilda fall, vi bistår däremot gärna med generell vägledning.

  Det finns inga upphandlingsrättsliga hinder mot att upphandlande myndigheter ställer krav på hur en leverantör ska utföra en tjänstekoncession. Din fråga bör främst vara av avtalsrättslig karaktär och svaret beror därför på hur villkoren är utformade i det aktuella avtalet och hur dessa kan tolkas.

  Det kan nämnas att villkoren ska vara klara och tydliga enligt den grundläggande upphandlingsprincipen om öppenhet. Under vissa förutsättningar får villkoren ändringar av en koncession ske utan krav på en ny upphandling. Bestämmelser om finns i lagen om upphandling av koncessioner. Svaret beror alltså på villkorens utformning i det enskilda fallet.

  Källhänvisningar
  14 kap. 8–14 lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) – ändringar av en koncession.

  Uppdaterad: den 19 september 2019

  Med vänlig hälsning
  Erika Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.