Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Går det att använda ramavtal i ett dynamiskt inköpssystem (DIS)?

Hej,
hur gör man med avtal när man genomfört DIS? Om man förstår DIS som en sorts kvalificeringsprocess där man stannar efter tilldelningen så innebär det att man skriver avtal vid tilldelning av varje enskilt kontrakt. Jag skulle dock tycka att det är smidigare att teckna ramavtal när man har kvalificerat leverantörerna för att underlätta administrationen för beställarna som då slipper hantera avtalet. Är det ok att göra?

Kommentarer

 • Hej Kristina,

  Även om det finns likheter mellan dynamiska inköpssystem (DIS) och ramavtal kan dessa aldrig sammanfalla.

  Reglerna för hur man gör med avtal i ett inrättat DIS framgår av 8 kapitlet i lagen om offentlig upphandling (LOU). Av 8 kap. 10 § LOU framgår att den upphandlande myndigheten för varje kontrakt som ska tilldelas ska bjuda in alla leverantörer som godkänts som deltagare i DIS:et att lämna anbud. I ett inrättat DIS går det därför inte att bjuda in till att lämna anbud för att ingå ramavtal.

  En upphandlande myndighet får ingå ramavtal om den använder något av upphandlingsförfarandena i LOU (se 7 kap. 1 § LOU). DIS är inte ett upphandlingsförfarande utan benämns i LOU som en elektronisk metod för upphandling (jämför 6 kap. 1 § LOU och 8 kap. LOU).

  För att läsa mer om DIS se vår webbplats. Vill du läsa om skillnaderna mellan DIS och ramavtal kan jag tipsa om SKL Kommentus Inköpscentrals redogörelse för skillnader mellan DIS och ramavtal.

  Uppdaterad: den 21 mars 2019

  Med vänlig hälsning,
  Gustav Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.