Till senaste kommentaren

Hur lång tid tillbaka har ekologiskt varit ett baskrav på kött och kycklingprodukter?

Hej,

Jag undrar sen hur lång tid tillbaka ekologiskt har varit ett baskrav på kött och kycklingprodukter.

Kommentarer

  • Hej Anna,

    Ekologiska hållbarhetskriterier har funnits sedan år 2010 om jag minns rätt.

    Kriterier finns idag på två typer av kriterier:
    • motsvarande EU-ekologiskt (nästan alltid basnivå sedan 2010 kopplat till marknadstillgång)
    • motsvarande EU-ekologiskt och tillkommande krav (nästan alltid avancerad nivå sedan 2010 kopplat till marknadstillgång) 
    Ett exempel ser du nedan från produktgrupp kyckling:

    EU-ekologisk vara (KravID 11009) Teknisk specifikation
    Produkter ska uppfylla kriterier enligt förordningen (EG) 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter.

    Förslag till bevis:
    • Certifieringssystem som uppfyller kravet, till exempel EU-ekologiskt
    • Märkning på produkt
    Ekologisk vara - tillägg kyckling & ägg (KravID 10448: 3) Teknisk specifikation
    Produkter av kyckling och ägg ska vara producerade i enlighet med förordningen (EG) 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. Produkterna ska dessutom uppfylla följande krav:
    • Kycklingar ska kunna vistas ute större delen av dygnet under minst fyra sammanhängande månader mellan maj och september. Stallet ska vara öppet minst 12 timmar per dag
    • Kycklingar ska ha tillgång till bevuxet bete
    • Kycklingar ska ha möjlighet att sandbada, exempelvis utomhus eller i en ströbädd.
    • Värphöns ska ha tillgång till utevistelse under större delen av dygnet under sommarhalvåret.
    Förslag till verifikat
    • Certifiering som visar att kravet uppfylls, exempelvis KRAV-ekologisk eller likvärdig
    Förslag till uppföljning
    • Märkning på produkten som visar att kravet uppfylls, exempelvis KRAV eller likvärdigt
    Kriterierna är uppbyggda på liknande sätt för samtliga köttprodukter.

    Mer information om detta finns i Kriteriebiblioteket.

    Välkommen åter om du har ytterligare frågor.

    Uppdaterad: den 15 oktober 2019

    Vänliga hälsningar
    /Monica
    Monica Segmentsansvarig Livsmedel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.