Till senaste kommentaren

Kan man upphandla med fast pris och enbart bedöma kvalitativa kriterier?

Hej!

Fick frågan av min chef- kan du inte ange att du har 10 miljoner och fråga hur mycket du kan få för detta (i detta fallet hur många m2 brygga). Arbetar på en kommun.

Har ni vetskap om en tidigare upphandling där man ringar in vissa områden/element som fasta, det vill säga ej förhandlingsbara och där entreprenören i övrigt kan tala om hur mycket de kan bygga/leverera för säg 10 miljoner utöver de fasta ramarna?

Vi skulle vilja prova detta, men inser problemet med utvärderingen. Kan man tänka sig jury? Annan utvärdering?
Vad tror ni?

Kommentarer

 • Hej Rickard,

  Gällande din fråga om fast pris har en liknande fråga tidigare ställts i vår Frågeportal, jag hänvisar dig därför dit: Är det okej att utvärdera enbart kvalitet?

  Just entreprenadupphandlingar, som din fråga verkar handla om, är hårt reglerade och priset ofta helt avgörande. Utmaningen är att man kan få många olika lösningar som ska gå att värdera på ett transparent och rättvist sätt.

  Du behöver främst ställa dig frågan om det kan finnas lösningar på storlek och kvalitet som inte är kända för er och faktiskt kan vara billigare än 10 miljoner. Ofta är det svårt att ha en sådan fullständig koll på marknaden. Det händer ibland att företag vill slå sig in på marknaden med riktigt bra priser och dessa anbud missar man med en sådan utvärderingsmodell.

  Det är även extra viktigt att man utformar kriterierna för kvalitet så man inte upphandlar kvaliteter eller egenskaper som man egentligen inte är i behov av men ändå har värdesatt. Det ska kanske inte till exempel vara möjligt för en jury att värdesätta en ”snygg” färg.

  Man ska även tänka sig hur man ska agera om man får in endast ett anbud. Man måste även säkerställa att, om det visar sig att man får in relativt mediokra anbud, inte tvingas att anta ett anbud med relativt låg kvalitet när man nu är tvungen att betala ett redan bestämt pris.

  I övrigt så är det ingen större skillnad att utvärdera endast kvalitet (med fast pris) gentemot att utvärdera en upphandling där både pris och kvalitet värderas. Kvalitet kan bedömas och poängsättas på olika sätt. Det kan göras av till exempel en jury, exempelvis användare av produkten/tjänsten, sakkunniga inom området eller av andra sammansatta grupper. Det beror på vad som ska bedömas.

  Gällande din fråga om utvärderingsmodeller hänvisar jag till inlägget Finns det några rekommendationer kring vikning när det gäller pris mot kvalitet?.

  Uppdaterad: den 10 februari 2020

  Vänliga hälsningar,
  Maria

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.