Välkommen till vår Frågeservice om offentlig upphandling och statsstöd! Vi ger dig stöd inom upphandlingens regelverk, praktik och hållbarhets-aspekter samt statsstöd. Vi gör däremot inga bedömningar i enskilda fall.
Vill du hellre prata med oss direkt?
Vill du hellre ringa och ställa din fråga? Du når oss på telefon varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 9-12 på telefonnummer 08-586 217 01. Varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 13–15 och fredag klockan 9–12 kan du även chatta med oss via vår webbplats.
Vill du hjälpa oss vidareutveckla Frågeservice?
Vi vill bli bättre! Om du vill hjälpa oss hittar du mer information via den här länken.
Frågeportalen är ett levande forum där vi gemensamt skapar innehåll och delar kunskap med varandra. Tveka därför inte att ställa frågor eller kommentera befintliga inlägg.
Upphandlingsmyndighetens redaktörer modererar forumet vilket innebär att inlägg kan komma att döljas, till exempel om frågeställaren önskar det eller om inlägget innehåller känsliga uppgifter.
Innan en kommun eller en region ska bevilja de minimis-stöd måste den först alltid ta ställning till om stödet är förenligt med fler regelverk än statsstödsreglerna, exempelvis kommunallagen. Stödet måste vara inom den kommunala kompetensen för att det över huvud taget ska vara möjligt att bevilja stöd. Därefter ska kommunen och regionen överväga om det är möjligt att lämna ett stöd enligt statsstödsreglerna.
Under förutsättning att stödet är inom den kommunala kompetensen kan ett företag ta emot de minimis-stöd så länge som det sammanlagda de minimis-beloppet, som företaget tar emot från samma eller olika stödgivare, inte överstiger ett visst takbelopp under en rullande treårsperiod. Takbeloppet är 200 000 euro för stöd enligt den allmänna de minimis-förordningen.
Efter treårsperioden kan samma företag sedan få ett nytt de minimis-stöd, enligt villkoren i den tillämpliga de minimis-förordningen. Regionen har därmed möjlighet att bevilja flera de minimis-stöd till samma företag, så länge det sammanlagda beloppet som företaget tar emot från olika stödgivare inte överstiger 200 000 euro under en treårsperiod.
Det företag som får stödet ska intyga att företaget inte har mottagit fler de minimis-stöd som sammanlagt gör att takbeloppet på 200 000 euro överskrids. Regionen ska därför begära ett intyg på om de tagit emot andra de minimis-stöd från andra stödgivare, innan de beviljar stödet. Andra stödgivare kan exempelvis vara en kommun, ett kommunalt bolag eller en statlig myndighet.
Begreppet ”företag” är ett EU-rättsligt begrepp som kan omfatta flera juridiska personer om det kontrolleras av samma enhet. Därför finns det anledning att kontrollera ägarförhållanden och företagsformen av stödmottagaren.
För att det ska handla om ett godkänt de minimis-stöd måste samtliga villkor enligt den aktuella de minimis-förordningen vara uppfyllda.
Läs mer
- Hur en kommun eller region lämnar stöd enligt de minimis-förordningen kan du läsa om på vår webbplats.
- Förordningar om stöd av mindre betydelse (de minimis-stöd) på vår webbplats.
- Hur ser kommuners och regioners befogenheter ut att lämna statsstöd? på vår webbplats.
- Företagskriteriet på vår webbplats.
- Får vi bevilja de minimis-stöd till flera företag? i vår Frågeportal.
- Hur ska man ta reda på om ett statsstöd är försumbart eller inte? i vår Frågeportal.
Källhänvisningar- Kommissionens förordning (EU) 1407/2013 av den 18 december 2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse – den allmänna förordningen om stöd av mindre betydelse.
Med vänlig hälsning,