Välkommen till vår Frågeservice om offentlig upphandling och statsstöd! Vi ger dig stöd inom upphandlingens regelverk, praktik och hållbarhets-aspekter samt statsstöd. Vi gör däremot inga bedömningar i enskilda fall.
Vill du hellre prata med oss direkt?
Vill du hellre ringa och ställa din fråga? Du når oss på telefon varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 9-12 på telefonnummer 08-586 217 01. Varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 13–15 och fredag klockan 9–12 kan du även chatta med oss via vår webbplats.
Vill du hjälpa oss vidareutveckla Frågeservice?
Vi vill bli bättre! Om du vill hjälpa oss hittar du mer information via den här länken.
Frågeportalen är ett levande forum där vi gemensamt skapar innehåll och delar kunskap med varandra. Tveka därför inte att ställa frågor eller kommentera befintliga inlägg.
Upphandlingsmyndighetens redaktörer modererar forumet vilket innebär att inlägg kan komma att döljas, till exempel om frågeställaren önskar det eller om inlägget innehåller känsliga uppgifter.
I ett förhandlat förfarande får ni inte avslöja hur många anbudsgivare ni förhandlar med eftersom det kan anses vara en uppgift som rör anbud och därmed omfattas av absolut sekretess enligt 19 kap. 3 § andra stycket offentlighets- och sekretesslagen (OSL).
Det är inte omöjligt att även informationen att den upphandlande myndigheten förhandlar med andra anbudsgivare utgör en uppgift som rör anbud.
Det kan tilläggas att en förhandling under ett förhandlat förfarande inte får genomföras på ett sätt som direkt eller indirekt kunnat ge information om det konkurrerande anbudet. Ett sådant förfarande kan anses strida mot likabehandlingsprincipen.
Källhänvisningar
- offentlighets- och sekretesslagen (2009:400)
- Högsta förvaltningsdomstolens avgörande HFD 2015 ref 63 – en förhandling under ett förhandlat förfarande får inte genomföras på ett sätt som direkt eller indirekt kan ge information om det konkurrerande anbudet.
Uppdaterad: den 19 december 2019Med vänlig hälsning,