Till senaste kommentaren

Finns det några hållbarhetskrav för plastförpackningar?

Hej,

Jag undrar om ni har några hållbarhetskrav gällande innehåll i plastförpackningar? Finns det några hållbarhetskrav man kan använda sig av för till exempel livsmedelsförpackningar där man önskar ställa krav på plastinnehållet?

Kommentarer

 • Hej,

  Det finns inga hållbarhetskriterier för förpackningar kopplade till livsmedel, men det finns några hållbarhetskriterier för catering och måltidstjänster i Kriteriebiblioteket på vår webbplats. De är dock inte drivande i dagsläget.  Det finns dock andra marknadsaktörer som arbetar med förpackningsprestanda. KRAV:s regelverk för ekologiska produkter omfattar även regler för förpackningar.

  Om produkten redan är förpackad när den importeras eller förs in till Sverige gäller förbudet mot PVC/klorbaserade plaster och Bisfenol A. När produkten förpackas i Sverige får förpackningen exempelvis inte innehålla BPA eller PVC/klorbaserade plaster. Om en producent inte kan fasa ut PVC, finns möjlighet till undantag gällande PVC eller andra klorbaserade plaster i locktätningar samt i tätskikt på metall, när alternativa lösningar inte kan garantera hållbarheten eller kvaliteten på produkten. En förutsättning är dock att företaget arbetar aktivt med att hitta lösningar utan PVC/klorbaserad plast.

  Detta innebär att KRAV-produkter kan komma med ”förpackningsmervärden på köpet” även om förpackningskrav inte ställs i upphandlingen.

  Beroende på vilket/vilka produktområden din fråga gäller kan det även finnas andra frivilliga förpackningsinitiativ som är mer hållbara.

  Förpackningens funktion är att skydda och ofta förlänga hållbarheten (samt minska svinnet) på livsmedlet - men överväg att välja bort onödiga förpackningar om det är möjligt. Undersök även om det finns alternativa förpackningsmaterial till plast att upphandla eftersom ju fler kunder som efterfrågar hållbara alternativ, desto enklare blir det att ställa om för leverantörerna.

  Förpackningar är ett viktigt men mångfacetterat område som kan komma att omfattas i kommande kriterieförvaltning men då tidigast 2020.

  Uppdaterad: den 27 mars 2019

  Hälsningar
  /Monica

  Monica Segmentsansvarig Livsmedel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.