Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad är det för skillnad på egenförsäkran och sanningsförsäkran?

Fråga från publiken vid Upphandlingsmyndighetens konferens 2017.
Upphandlingsmyndigheten Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  En egenförsäkran är en försäkran som en leverantör lämnar i ett ESPD-formulär i syfte att preliminärt intyga att det inte finns grund att utesluta dem, att de uppfyller kvalificeringskraven och eventuella begränsningskriterier samt att de vid förfrågan kan lämna bevis för att bekräfta det som intygats.

  En sanningsförsäkran är en försäkran på heder och samvete och utgör ett bevis som en leverantör i vissa situationer kan lämna in för att visa att den inte ska uteslutas. För svenska förhållanden används detta bevis främst för att bevisa att en leverantör inte är dömd för någon av brotten i 13 kap. 1 § LOU.

  Begreppet sanningsförsäkran på heder och samvete ska inte blandas ihop med andra typer av intyg från leverantörer som ibland av vissa kallas för sanningsförsäkran. Dessa typer av intyg har med införandet av ESPD-systemet ersatts av den standardiserade egenförsäkran när det gäller leverantörsprövningen. För upphandlingar som genomförts enligt 19 kap. LOU kan dock dessa typer av intyg fortfarande användas.

  Den avgörande skillnaden mellan en sanningsförsäkran (på heder och samvete) och en egenförsäkran är alltså att den förstnämnda är ett slutligt bevis medan den andra endast är ett preliminärt bevis.

  Uppdaterad: den 27 juli 2018
  Upphandlingsmyndigheten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.