Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Krav på mikroplaster i upphandling av textilier

Hej.

I era nuvarande kriterier vad gäller upphandling av textilier så finns ingen beaktning kring syntetiska textilier och de nano och mikroplaster som de släpper ut.

Naturvårdsverket rapporterar att en tvätt med 6kilo syntetmaterial kan släppa mellan 138 000 och 729 000 fibrer per tvätt. Dessa nanopartiklar är så pass små att de inte fångas upp i tvättmaskinens filter och heller inte i reningsverken i kommunerna. De åker direkt ut till haven och fastnar tar sig ut i fiskars fett och muskelvävnad för att sedan hamna i människans kropp.

En studie från sahlgrenska visar att vi dessutom andas in mikro och nanoplast från textilier och att omfattningen är ca 40 miljoner gånger större än den plast som finns i haven.

Kommentarer

 • Hej Mikael,

  Det stämmer att våra kriterier för textil inte omfattar krav på utsläpp av mikroplaster.

  Mängden mikroplast som kommer från textil beror inte bara på materialet utan även på andra faktorer, till exempel vilken tvättmaskin och vilket tvättprogram som används. Det saknas också standardiserade mätmetoder. De miljömärkningar som finns för textilier har inte heller krav på mikroplaster. Eftersom de krav som ställs i offentlig upphandling måste vara möjliga att följa upp går det idag inte att ställa krav på utsläpp av mikroplaster vid upphandling av textilier.

  Vid upphandling av textilier bör kraven ställas ur ett livscykelperspektiv. Det finns då många olika faktorer att ta hänsyn till, exempelvis produktionens miljöpåverkan och textilens livslängd.

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.