Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hållbara blöjor?

Hej!
Jag saknar hållbarhetskriterier för blöjor och andra hygienprodukter som till exempel våtservetter (innehåller många kemikalier) och torklappar (finns i papper och plast).

Ovanstående köps in i stor mängd - såväl till barnvård som äldre- och sjukvård. Eftersom det finns alternativa blöjor, gjorda av hållbarare och till största del återvinningsbart material (till exempel modell Naty), och även Svanenmärkta varianter (som dock är tillverkade med mestadels fossilbaserad råvara) borde det vara intressanta produkter att sätta kriterier för. Likaså våt-/torkservetter.

Har ni fört dialog om detta med tillverkare? Det är ju en sak att det går att ställa krav på till exempel Svanenmärkning, men det vore också bra om ni hade tydliga förslag på kriterier och info om produkterna. Då kommer säkerligen fler att ställa krav vid upphandling så att utvecklingen mot hållbarare varianter går fortare!

Mvh
/Simone

Kommentarer

 • Hej!

  Upphandlingsmyndigheten utvecklar hållbarhetskriterier inom de upphandlingsområden där det bedöms att upphandling kan göra störst miljönytta. För detta används en prioriteringsmodell där några av de faktorer som vi tar med i bedömningen är upphandlingsvolym, hur stor miljöpåverkan är samt möjligheten att påverka med upphandlingskrav.

  På vår webbsida om giftfri förskola, som du hittar här, riktad till förskolepersonal har vi följande information om tvättlappar och blöjor;

  ”Våta tvättlappar kan innehålla parfym, konserveringsmedel och andra miljö- och hälsoskadliga ämnen som torra tvättlappar som blöts i vatten inte innehåller. För hygienprodukter såsom tvål, krämer m.m. samt tvättmedel finns oftast parfymfria och miljömärkta alternativ. Det finns också miljömärkta blöjor samt de som är godkända av Astma och Allergiförbundet”. 

  Uppdaterad: den 14 februari 2019

  Med vänliga hälsningar,
  Klara Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.