Till senaste kommentaren

Klarar hamburgerkött Upphandlingsmyndighetens baskrav?

Hej

Har ett anbud där det ställer baskraven. Min fråga är Hamburgerkött går det under vilket krav, Är det samma som nöt?

mvh
Siv

Kommentarer

 • Hej Siv,

  Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för livsmedel är framtagna baserade på produktens råvara.

  Är råvaran i hamburgerköttet nötkött finns kriterier för det, på basnivå hittar du dem på vår webbplats.

  Är råvaran i hamburgerköttet hästkött har vi inga specifika hållbarhetskriterier för det. Anledningen till det är att det är en ovanligt förekommande råvara.

  Vi rekommenderar generellt inte att upphandlande myndigheter använder hållbarhetskriterierna på andra råvaror än de som kriterierna är specifikt framtagna för, det vill säga att kräva att hållbarhetskriterier för nötkött uppfylls av en annan råvara, exempelvis hästkött. Dock är den upphandlande myndigheten fri att göra det om den anser det ändamålsenligt. Det kan dock resultera i att ingen produkt kan uppfylla hållbarhetskriteriet.

  För att en leverantör ska veta vilka hållbarhetskriterier som den upphandlande myndigheten vill att leverantörens produkt ska uppfylla behöver den specificera vilket eller vilka hållbarhetskriterier – med krav ID och kravnamn - som produkten ska uppfylla. Det räcker tyvärr inte med att endast ange ”Upphandlingsmyndighetens baskrav”. Om det ända sker bör leverantören, om det är möjligt, ställa frågan till den upphandlande myndigheten om vilket eller vilka hållbarhetskriterier (krav ID och kravnamn) produkten ska uppfylla. I sammanhanget bör även noteras att Upphandlingsmyndigheten inte har några hållbarhetskriterier för hästkött.

  Med vänlig hälsning,
  Gustav

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.