Till senaste kommentaren

Hårdare antibiotikakrav med nya hållbarhetskriterier (kyckling/kalkon)

Hej,

Jag undrar när de nya hållbarhetskriterierna för antibiotikaanvändning när det gäller kyckling och kalkon kommer att finnas tillgängligt?
Och vad kommer de nya kriterierna innefatta? Ska snart genomföra en upphandling inom detta område och skulle vilja inkludera de nya kriterierna i upphandlingen.

Med vänlig hälsning,
Madelene

Kommentarer

 • Hej Madelene,

  Just nu pågår arbete med att revidera hållbarhetskriterier inom kyckling och kalkon. Antibiotikaanvändningen inom fjäderfäuppfödningen har diskuterats ingående i expertgruppen. Antibiotikafrågan har lyfts utifrån aspekterna uppföljning, djurskydd och att resistensutvecklingen ska motverkas lokalt, nationellt och globalt. Målsättningen är att minska antibiotikaanvändningen när användningen inte är veterinärmedicinskt motiverad vilket även motverkar resistensutveckling som är ett betydande hot mot folkhälsan.

  För närvarande pågår återkoppling av externa synpunkter till expertgruppen och jag kan tyvärr inte föregå det arbetet. Generellt kan sägas att syftet med detta kriterium är att minska antibiotikaanvändningen så långt det är möjligt med bibehållen djurvälfärd och med rimlig möjlighet att följa upp att kravet uppfylls i produktionen. Planerad publicering av reviderade kriterier inom kyckling och kalkon är oktober månad. När planerar du att annonsera din upphandling?

  Häsningar
  /Monica
  Monica Segmentsansvarig Livsmedel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.