Till senaste kommentaren

Hur går vi vidare vid onormalt låga anbud?

Vi är ett fåtal inom vår sektor som lämnar anbud till kommuner. Det är aldrig några problem med att bli antagna utan vi faller alltid på priset på grund av att vår konkurrent dumpar priserna. Vi har i stort sett samma leverantörer, men de kan ligga 20-30% under vårt inköps pris. Det senaste året har det blivit ännu värre när de blev uppköpta av ett riskkapital bolag, så nu verkar det som att de ska ta hela svenska marknaden. Är detta rätt att ett företag kan göra detta med hjälp av riskkapital?
Karl-Johan Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Karl-Johan,

  Lagen om offentlig upphandling (LOU) innehåller regler om onormalt låga anbud samt hur den upphandlande myndigheten ska agera i sådana situationer. Du kan läsa mer om onormalt låga anbud på vår webbplats.

  I övrigt ser jag inte riktigt att upphandlingsreglerna tar sikte på vilka intressen ägarna av marknadens leverantörer kan ha, så länge verksamheten följer övrig relevant lagstiftning.

  Möjligtvis skulle vissa konkurrensrättsliga regler kunna bli aktuella om ett företag agerar på ett otillbörligt vis för att få vissa konkurrensfördelar. Om du har frågor eller funderingar om konkurrensrättsliga frågor rekommenderar jag att du vänder dig till Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet för de frågorna, de har också tillsynen över upphandlingsrätten.

  Uppdaterad: den 16 augusti 2019

  Med vänlig hälsning
  Mattias Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.