Hur sätter man effektiva viten?

Hej !

Hur sätter man effektiva viten vid en upphandling? antag att man har både skall och bör krav, börkraven är tilldelade ett mervärde. Man ger dessutom ett mervärde för tidig leverans. Det finns en sista tidpunkt, när både skallkrav (T1) och börkrav (T2), skall vara levererade för att vara intressanta. Jag tänker mig att viten för förseningar tom tiderna T1 och T2, borde vara det mervärde man har fått (mervärde skattat som nyttan av tidig leverans). Men efter dessa tidpunkter?

Har vi för höga viten, kommer ingen våga bjuda på anbudet? Att använda "skadan vållad för köparen", fungerar inte om det bara finns en leverantör (eftersom det kan betyda att de tar en jätterisk, med liten uppsida). Och hur väljer vi vitesnivån, så att en anbudsgivare inte medvetet lovar något för att få kontraktet vetandes att de inte kommer kunna leverera i tid, enbart för att få kontraktet före någon annan med ett något högre pris?
Håkan Granbohm Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Håkan,
   
  För att formulera rimliga och konkurrensfrämjande viten i upphandlingsdokumenten behövs mycket god kunskap om de villkor som råder i branschen. Frågor man behöver ställa sig är bland annat: Är det vanligt eller till och med rimligt med viten i den aktuella branschen? Finns det standardvillkor i branschen som kan inspirera i framtagandet av villkoren?  
   
  Förståelse för branschen kräver i de allra flesta fall dialog med branschföreträdare och/eller leverantörerna. Kanske kan ni hämta information eller pröva era tankar i en RFI (Request for Information), eller på annat sätt bjuda in till dialog om detta och andra frågor.
   
  Tänk också på att om den upphandlande myndigheten ställer krav på viten ställs det högre krav på  att myndigheten följer upp avtalet.
   
  Ett alternativ som myndigheten kan överväga är att använda incitamentsvillkor istället för viten. Istället för att straffa leverantören när de exempelvis är sena, ges istället bonus när den lever upp till och i vissa fall överträffar förväntningarna. Incitamentsvillkor kan också kombineras med viten, när det blir riktigt fel.  
   
  Med vänlig hälsning,
  Anna
  Anna
 • Men att byta viten mot incitament är väl bara att byta "avtalat pris" eventuellt - "vite" mot  "avtalat pris - vite" + "bonus = vite med omvänt tecken" ? Om man inte tänker sig att det hela skall bli dyrare ?
  Finns det inga spelteoretiska överväganden ? Jag tänker på ekonomipriset till nobels minne som gick till de där som forskat om kontraktsteori.

  Med vänlig hälsning Håkan
  Håkan Granbohm
 • Hej,

  Roligt med engagerade frågor! Jag kan tyvärr inte uttala mig om spelteori och kontraktsteori, det överlåter jag till experter inom området. Det jag menar är att det är viktigt att vara lyhörd för den marknad man vänder sig till och anpassa sig till den praxis som råder där.

  Vänligen
  Anna
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.