Välkommen till vår Frågeservice om offentlig upphandling och statsstöd! Vi ger dig stöd inom upphandlingens regelverk, praktik och hållbarhets-aspekter samt statsstöd. Vi gör däremot inga bedömningar i enskilda fall.
Vill du hellre prata med oss direkt?
Vill du hellre ringa och ställa din fråga? Du når oss på telefon varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 9-12 på telefonnummer 08-586 217 01. Varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 13–15 och fredag klockan 9–12 kan du även chatta med oss via vår webbplats.
Vill du hjälpa oss vidareutveckla Frågeservice?
Vi vill bli bättre! Om du vill hjälpa oss hittar du mer information via den här länken.
Frågeportalen är ett levande forum där vi gemensamt skapar innehåll och delar kunskap med varandra. Tveka därför inte att ställa frågor eller kommentera befintliga inlägg.
Upphandlingsmyndighetens redaktörer modererar forumet vilket innebär att inlägg kan komma att döljas, till exempel om frågeställaren önskar det eller om inlägget innehåller känsliga uppgifter.
En förutsättning för att vara en inköpscentral enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) är att det är frågan om en upphandlande myndighet. Det finns inget upphandlingsrättsligt hinder mot att en upphandlande myndighet genomför en ramavtalsupphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) där privata organisationer är angivna som avropsberättigade parter i ramavtalet. En organisation som inte omfattas av upphandlingslagstiftningen kan frivilligt välja att följa bestämmelserna i LOU.
Det kan dock finnas både statsstöds- och konkurrensrättsliga aspekter som kan behövas tas i beaktande i en sådan situation du beskriver, exempelvis vilka privata aktörer som får ingå som avropsberättigade parter (alla eller endast vissa utvalda) men också möjligheten att som offentlig aktör agera som inköpskonsult på en marknad.
Statsstöd är när det offentliga, till exempel en kommun, stöttar en ekonomisk verksamhet med offentliga medel, till exempel genom förmånliga, icke-marknadsmässiga villkor och det leder till att mottagaren får en fördel jämfört med andra aktörer som kan påverka konkurrensen och handeln inom EU. De sistnämnda kraven är lågt ställda och är oftast uppfyllda redan när mottagaren har fått en fördel. Alla kriterier måste vara uppfyllda för att det ska vara fråga om ett statsstöd. Statsstöd är som huvudregel förbjudet om det inte godkänts av Europeiska kommissionen (kommissionen)eller utformats enligt vissa undantagsregler, exempelvis den allmänna gruppundantagsförordningen. Läs mer om vad som är statsstöd på vår webbplats.
Upphandlingsmyndigheten ger vägledning till kommuner och landsting om tillämpningen av statsstödsreglerna, men utövar inte någon tillsyn. Det är kommissionen som utövar tillsyn avseende medlemsstaternas tillämpning av statsstödsreglerna.
För det konkurrensrättsliga perspektivet hänvisar vi till Konkurrensverket, se deras webbplats för kontaktuppgifter. Du kan även kontakta dem via deras frågeforum.
Källhänvisningar
1 kap. 14 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – definition av inköpscentral.
Med vänliga hälsningar,