Till senaste kommentaren

Jämställdhetskrav i offentlig upphandling

Hej

Jag jobbar på ett stort globalt IT konsult bolag som bedriver en allt annat än jämställd verksamhet. Så klart syns det, som vanligt, rent siffermässigt om man tittar i bolagsledningen och nivån direkt under denna.

Det har varit mycket politisk diskussion kring kvotering senaste åren, och åsikterna där går isär. Det enda de flesta kan enas kring är att vi vill ha ett jämställt samhälle. Jag tycker att Upphandlingsmyndigheten kan ta ett stort ansvar för att driva den här frågan framåt, då ni har enormt mycket makt på marknaden. Varför inför ni inte jämställdhet som en fråga i alla upphandlingar som görs? Ju fler antal kvinnor i bolagsledning och nivån under denna, desto högre poäng i upphandlingen. Det är så enkelt att införa, men skulle få en ENORM hävstångseffekt (positiv sådan) på marknaden. Hållbarhetsfokus är ju till exempel redan ett område ni jobbar med. Men varför inte jämställdhet?
Anna-Lena Olsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Och tack för din fråga!

  Naturligtvis är jämställdhet är en viktig fråga och det finns möjlighet för upphandlande myndigheter att beakta jämställdhet vid upphandling. Upphandlingsmyndigheten har en del information om främjande av lika rättigheter och möjligheter på vår webbplats.

  Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har även tidigare tagit fram en vägledning för hur upphandlande myndigheter kan beakta jämställdhet vid upphandling.

  Upphandlingsmyndigheten har ett brett uppdrag när det gäller hur sociala hänsyn kan beaktas vid upphandling. För närvarande har vi i första hand prioriterat att utveckla vårt stöd om arbetsrättsliga villkor, eftersom det kom en ny lagstiftning om detta för ett år sedan. Ett annat prioriterat område är hur sysselsättning kan beaktas vid upphandling där vi också arbetar med ett pågående EU-projekt. Ambitionen är dock att vi ska utveckla vårt stöd inom socialt ansvarsfull upphandling inom andra områden framöver, inklusive frågor som rör jämställdhet.

  Uppdaterad: den 27 november 2019

  Med vänlig hälsning,
  Lisa Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.