Till senaste kommentaren

Vilken kalkylränta ska användas i en LCC-kalkyl?

Hej,

Vi ska göra ett avrop av bilar på ett statligt ramavtal. Enligt ramavtalet så ska man använda sig av LCC och där ska man ange en kalkylränta. Vi har dock ingen intern kalkylränta i organisationen och har därför lite svårigheter att få fram någon sådan siffra. Kan ni ge mig tips om hur man ska göra?

Med vänlig hälsning Stina Hemberg

Kommentarer

 • Hej Stina!

  När det gäller frågor om hur ett avrop på ett statligt ramavtal ska genomföras och hur uppgifter ska anges avropsförfrågan är det bäst att du tar kontakt med ramavtalsansvarig för det specifika ramavtalet, eller med kundstöd. Kontaktuppgifter finns i kolumnen till höger på sidan för den enskilda ramavtalet på avropa.se. Beroende på hur sidan formateras i webbläsaren kan kontaktuppgifterna även flyttas längst ner i webbsidan.

  Uppdaterad: den 5 november 2019

  Med vänliga hälsningar

  Anton
 • Hej Anton,

  Tack för ditt snabba svar. Jag har frågat ramavtalsansvarig men just gällande LCC och kalkylränta så hänvisade han mig till Upphandlingsmyndigheten.

  Med vänlig hälsning Stina

  Stina Hemberg
 • Hej igen Stina!

  Då förstår jag din fråga bättre och ska se om några av mina medarbetare kan besvara frågan om hur ni kan ta fram en kalkylränta. För att underlätta processen, kan du möjligen hänvisa till förfrågningsunderlaget där det framgår hur uppgiften ska användas vid avropet?

  Med vänliga hälsningar

  Anton
 • Vi har utgått ifrån den avropsblankett, instruktion och det förfrågningsunderlag som ligger här:

  http://www.avropa.se/ramavtal/ramavtalsomraden/transport-och-tjanstefordon/tjanstefordon-och-formansbilar/transportfordon-fordonsklass-e-h/

  I själva avropsblankett, fliken som heter specifikation, och i instruktionen för avropsmallen anger de att man ska ange kalkylränta.

  Med vänlig hälsning Stina

  Stina
 • Hej igen Stina!

  Tillagt den 5 november 2019: Notera att det aktuella statliga ramavtalet har löpt ut. En ny upphandling pågår, det nya avtalet beräknas starta i början av 2020.

  Vi har tyvärr inte några särskilda råd kring hur en myndighet kan ta fram sin kalkylränta. 

  Övergripande råd om ekonomiska parametrar i en LCC-beräkning finns på vår webbplats.

  Uppdaterad: den 5 november 2019

  Med vänliga hälsningar

  Anton

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.