Till senaste kommentaren

Vilka hållbarhetskriterier kan användas i en upphandling av maskindiskmedel?

Hej, Jag har vid några tillfällen upphandlar Maskindiskmedel till stora diskmaskiner i skol- och äldre kök. Har då, för kemikalierna, ställt krav utifrån Era baskrav vilket inneburit mycket miljötänk. Tyvärr är det inte hållbart längre. Dagens kemikalier i maskindiskmedlen får det inte rent, gäller både porslinet o glasen men även maskinerna kleggar igen. Börja nu fundera på nästa maskindiskmedelsupphandling, vilka krav kan jag denna gång. Finns några miljökrav?  eller ska branschen återgå till starka kemikalier?

Jag behöver hjälp, kan någon hos er hjälpa mig.

Kommentarer

 • Hej Siv,

  Vad tråkigt att du har problem med diskmaskinerna.

  Som vi ser det kan det finnas flera möjliga orsaker till problemen, till exempel förändrat innehåll i diskmedlen eller förändrad dosering. Det kan möjligen också bero på diskmaskinsmodellen, rengöring av diskmaskinen eller lokala vattenförhållanden. Det är alltså inte säkert att det är just miljökraven på diskmedlet som är grunden till problemen.

  Jag skulle föreslå att du tar kontakt med era leverantörer av diskmaskiner och diskmedel för att diskutera problemen med dem.

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist
 • Vi har dialog med leverantören men vi är 5 kommuner som alla har problem. Tänk nu inte diskmaskiner som vi hemma utan på ett stort kök där disken rullar fram i olika sektioner.

  Om vi bara pratar matfetter o disk. Vilken nivå på miljömärkning bör man då ha på diskmedlet.
  Siv Lantz
 • Hej Siv,

  Våra kriterier för kemisk-tekniska produkter ska kunna användas för upphandling av maskindiskmedel för professionellt bruk. De flesta kraven kan verifieras med antingen Svanen, Bra Miljöval eller båda. Svanen omfattar maskindiskmedel för professionellt bruk och Bra Miljöval omfattar maskindiskmedel för både konsumentbruk och automatisk dosering.

  Information om vilka verifikat som kan fungera finns under respektive hållbarhetskriterium i kriteriebiblioteket på vår webbplats.

  Hur effektiva olika maskindiskmedel är när det gäller exempelvis matfett det leverantörerna som bäst kan svara.

  Uppdaterad: den 16 augusti 2019

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.