Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kemikalier och skötsel av grönytor

Hej!

Vi är en kommun som vill förbli giftfri och ställer krav vid våra upphandlingar. Nu ska vi upphandla skötsel av våra grönytor. Hur kan vi ställa krav gällande hur företaget hanterar, använder kemikalier så vi inte får ut bioackumulerbara ämnen mm. Det finns idag många förordningar och arbetsmiljöregler angående hantering av kemikalier och specifikt växtskyddsmedel, men är det något extra vi bör kräva från leverantören vid upphandling och vilka verifikat kan man då kräva?
Martina Persson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Martina,

  Upphandlingsmyndigheten inte har något stöd för denna typ av upphandling. Men det finns det EU GPP-kriterier för "Gardening Products and services" (GPP står för Green Public Procurement).

  Kriterierna omfattar bland annat krav på upphandling av trädgårdstjänster. Några av kraven som skulle kunna vara aktuella för er upphandling är:
  • Krav på anbudsgivarens kapacitet att genomföra strukturerade och dokumenterade miljöförfaranden för bland annat användningen av bekämpningsmedel.
  • Krav på personalens utbildning som bland annat omfattar trygg och lagenlig användning av bekämpningsmedel och undvikande av resistens mot bekämpningsmedel.
  • Krav på minskad användning av kemiska produkter vid skadedjursbekämpning med hjälp av alternativa metoder.
  Det kan vara bra att tänka på att GPP-kriterierna inte är avstämda mot den svenska marknaden.

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.