Till senaste kommentaren

Krav om kemikalier vid upphandling av städtjänster

Hej,
många av kraven på kemikalier innehåller förslag till verifikat i form av licens för Svanen. De flesta licenserna vekar gamla eftersom det finns nyare versioner på Svanens hemsida. För Golvvårdsprodukter hittar jag dock inga kriterier hos Svanen längre. Har ni något förslag vad jag ska ersätta detta förslag till verifikat med?
Annika Edlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Annika,

  Det stämmer att flera av Svanens kriteriedokument har nya versioner. Så länge det fortfarande är samma heltal i versionsnumret är det bara mindre ändringar, exempelvis administrativa ändringar. Kraven är fortfarande samma och därmed fungerar även den nya versionen som bevis för att Upphandlingsmyndighetens kriterier uppfylls.

  Ett exempel är Svanens krav för rengöringsmedel, där Svanen från version 5.3 till 5.5 har lagt till några produktgrupper och förlängt giltighetstiden.

  Svanens krav för handdiskmedel är det enda bevis där versionen bytt heltal, från version 5 till version 6. Det fungerar ändå som bevis för våra kriterier eftersom det tillkommit nya krav och något krav har skärpts.

  Det går inte längre att Svanenmärka golvvårdsprodukter. Produkter som är rengörande ingår nu i Svanens krav för rengöringsmedel. För övriga golvvårdsprodukter finns inga miljömärkningar som bevis, man får där använda sig av de övriga förslagen till bevis som står under respektive kriterium, till exempel produktens säkerhetsdatablad.

  Våra kriterier för städtjänster kommer att revideras under nästa år.

  Uppdaterad: den 20 maj 2019

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.