Krav på flamskyddsbehandling

Är det krav på att möbler och textilier för användning i offentlig miljö ska vara flamskyddsbehandlade? Kan man ställa krav på att möbler och textilier inte ska vara flamskyddsbehandlade? Eller kräva att de inte är behandlade med halogenerade flamskyddsmedel?

Kommentarer

 • Hej,

  Det finns inga lagkrav på brandskydd av lös inredning, men den kommunala räddningstjänsten kan ha lokala föreskrifter som gäller för offentliga lokaler. För vissa typer av möbler kan det finns behov av att ställa krav på brandsäkerhet, till exempel vårdbäddar.

  VI har i vårt kriteriebibliotek ett hållbarhetskriterium avseende flamskyddsmedel i möbler. Baskravet omfattar ett antal listade flamskyddsmedel och kan verifieras med bland annat Möbelfakta. Det avancerade kravet omfattar halogenerade flamskyddsmedel och kan verifieras med bland annat Svanen.

  Mer information om flamskydd och möbler finns i kriteriebiblioteket nedanför kravtexten, under "Motiv" samt under "Information till upphandlaren". Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har också information om brandskydd och lös inredning på sin webbplats.

  Uppdaterad: den 24 juni 2019

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.