Till senaste kommentaren

Krav på godstransporter i en livsmedelsupphandling

Hej,

Kan krav för godstransporter ställas som ett krav i en upphandling av varor där godstransporter är en naturlig del, exempelvis en livsmedelsupphandling. Exempelvis krav på euroklass, tunga fordon, vid transport av livsmedelsvaror, det vill säga transporten är inte upphandlad separat.

Med vänlig hälsning
Linda

Kommentarer

 • Hej Linda,

  Ja, det går att ställa krav på godstransporter vid upphandling av exempelvis livsmedel. Krav som ställs ska vara proportionerliga och ha en koppling till kontraktsföremålet, vilket innebär att hur långtgående krav man kan ställa beror på hur stor andel av själva transporten som utgörs av de varor som man upphandlat. Om ”allt i bilen” är de livsmedel som omfattas av upphandlingen kan man ställa krav på fordon och drivmedel. För tunga fordon kan krav ställas på exempelvis Euroklass och förnybara drivmedel. Man kan även ställa informationskravet för minskad klimatpåverkan som ett särskilt kontraktsvillkor.

  Läs mer
  Läs om krav vid upphandling av godstransporter på vår webbplats. Läs även Stockholms stads erfarenheter och effekter av miljökrav på transporter i upphandlingar.

  Med vänlig hälsning
  Heini-Marja
  Heini-Marja Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.