Till senaste kommentaren

Krav på kombinerade köttprodukter

Hej,

Min fråga gäller kombinerade produkter, liksom ingredienser för köttbuljonger. Eftersom vi tillverkar köttbuljongingredienser av olika råmaterial av pulverform, är vi inte säkert om alla krav gäller. Till exempel det är omöjligt att få reda på slaktmetod och så vidare då processen från själva djur till pulver är rätt så lång och vi har inte möjlighet att se allt från början. Hur ser ni detta? Är några krav inte relevanta för oss och i så fall, vilka krav som gäller?
Päivi Turhanen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Päivi,

  När det gäller sammansatta produkter finns det utmaningar med att ställa krav - och uppvisa bevis på att produkten uppfyller kundens krav - precis som du skriver.

  Det är dock den offentliga kunden, till exempel en kommun eller ett landsting, som bestämmer vilka krav som ställs på de produkter de vill köpa.

  Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier är ett frivilligt verktyg som hjälper köpare och säljare att göra den offentliga livsmedelsaffären mer hållbar.

  I teorin – och med obegränsade informationsresurser hos säljaren och uppföljningsresurser hos köparen – kan i princip alla krav som uppfyller de upphandlingsrättsliga principerna ställas. I praktiken är dessa resurser begränsade och det upphandlade livsmedelssortimenten som ska följas upp omfattande.

  Rekommendationer för kriterierna är att ställa krav på sammansatta produkter när en enskild köttråvara överstiger 10 procent av produkten. Detta gör att de allra flera buljonger och fonder hamnar utanför kravställning.

  Som leverantör till offentlig marknad finns det möjlighet att koppla hållbarhetskriterier till artiklar via leverantörsförsäkran. Det innebär att alla egenskaper, till exempel hållbarhetskriterier, som en artikel uppfyller kan taggas mot en leverantörsförsäkran, till exempel i Dabas, under förutsättning att leverantören kan visa att kravet uppfylls. Detta gäller även om råvaran understiger 10 procent av produkten.

  Läs gärna mer i Kriteriebiblioteket.

  Hälsningar/
  Monica
  Monica Segmentsansvarig Livsmedel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.