Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Går det att ställa krav på kreditvärdighet?

Hej!
1. Räcker det med Skatteverkets blankett som kreditvärdighet hos anbudsgivare eller ska man ta in uppgifter från ett kreditvärdighetsbolag också?
2. Får man ha som krav att ett företag ska ha en viss kreditvärdighet enligt nya LOU?
ja alt nej räcker som svar, tack!

Kommentarer

 • Hej Camilla,

  Frågorna du ställer kan tyvärr inte besvaras med ja alternativt nej eftersom svaren beror på omständigheterna i det enskilda fallet.

  1.
  Det står den upphandlande myndigheten fritt att ställa krav på att leverantören har viss ekonomisk och finansiell ställning. Detta förutsätter naturligtvis att kraven är nödvändiga för att tillgodose myndighetens behov i upphandlingen och att dess tillämpning inte strider mot de grundläggande principerna för offentlig upphandling. Det är upp till den upphandlande myndigheten att avgöra vad som ”räcker” som bevisning i det enskilda fallet.

  Skatteverket har inga blanketter för kreditvärdighet. En vanligt förekommande blankett från Skatteverket i upphandlingssammanhang var tidigare blankett SKV 4820. Blanketten användes dock bara för att få information om ett företags registreringar och om det sköter sina skatter och avgifter fram till dess upphandlingsrättsliga relevans upphörde den 6 mars 2019. Vi har svårt att se att den information som då fanns räckte för att göra en tillförlitlig bedömning av ett företags kreditvärdighet.

  Till exempel har Skatteverket ingen information om ett företag har betalningsanmärkningar. För att ta reda på om det finns restförda skulder för skatter och avgifter kan kontakt tas med Kronofogdemyndigheten. Avseende andra skulder kan det vara lämpligt att begära bevis från andra källor än Skatteverket och Kronofogden om den upphandlande myndigheten eller enheten avser att ställa krav på viss kreditvärdighet.

  2. 
  Vi har tidigare behandlat frågeställningen i inlägget Vilka möjligheter finns att ställa krav på ekonomisk och finansiell ställning? i Upphandlingsmyndighetens Frågeportal. Vi hänvisar dig därför dit.

  Uppdaterad: den 26 juni 2019

  Med vänlig hälsning
  Gustav Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.