Till senaste kommentaren

Var finns underlag för kritik mot upphandling?

Hej,

Jag söker underlag på de största nackdelarna med all typ av upphandling men i synnerhet offentlig upphandling. Var kan jag hitta något sådant underlag?

generellt sätt vet jag att prissättningen kan riskera att påverka kvalitén i tjänsten som exempelvis upphandlats. men finns det några undersökningar eller bättre källor än utsago från branschfolk?
Magnus Hjertqvist Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Du kan läsa om varför det finns regler om upphandling på vår webbplats. Upphandlingsreglernas betydelse diskuteras också av den så kallade Förenklingsutredningen (SOU 2018:44, se s. 164). I utredningen diskuteras bland annat behovet av en princip som innebär att kostnaden av en upphandling ska stå i rimlig proportion med upphandlingens värde, se s. 276 ff. I debattartikeln ”Slöseri med skattepengar när regler är viktigare än affären” diskuteras förhållandet mellan den goda affären och upphandlingslagstiftningen.

  Ibland kritiseras exempelvis kostnaderna för att genomföra en upphandling. Särskilt kostnaderna för överprövningar av upphandlingar har diskuterats av bland annat Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i en debattartikel nyligen, se Överprövningar av upphandlingar kostar miljarder.

  Givetvis kritiseras även genomförandet av enskilda upphandlingar emellanåt. Orsakerna till kritiken skiftar dock från fall till fall.

  Notera att ovan angivna källor enbart utgör ett litet urval av ett stort antal artiklar som skrivits i ämnet över åren.

  Uppdaterad: den 27 november 2019

  Med vänliga hälsningar,
  Linnea Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.