Till senaste kommentaren

Lagen om elektronisk faktura, förlängning av avtal

Hej, vad gäller vid förlängning av ett avtal? Exempel: avtalet är tecknat under 2015 och är giltigt i 4 år med möjlighet till 1 års förlängning. Avtalet går ut efter 1/4 2019 och ska då förlängas. Gäller obligatorisk e-faktura för det nya 1-åriga avtalet eller gäller villkoren från det avtal som tecknades under 2015?

Kommentarer

 • Hej,

  En förlängning av ett avtal som sker enligt en förlängningsklausul med stöd av 17 kap. 10 § lagen om offentlig upphandling (LOU) är inte att betrakta som upphandling, utan som en ändring av ett befintligt avtal (se 17 kap. 8 § LOU). För att en ändring ska vara tillåten enligt 17 kap. 10 § ska förlängningsklausulen uppfylla kraven i bestämmelsen. En otillåten ändring riskerar att utgöra en otillåten direktupphandling.

  Om förlängningen utgör en ändring av avtalet enligt bestämmelsen ovan gäller inte lagen om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling (2018:1277) eftersom fakturor som utfärdas till följd av offentliga upphandlingar som påbörjats före den 1 april 2019 inte omfattas retroaktivt av lagen (se inlägget Ska den nya lagen om e-fakturor till följd av offentlig upphandling tillämpas retroaktivt?).

  Uppdaterad: den 10 april 2019

  Med vänlig hälsning,
  Gustav

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.