Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Lagen om elektronisk faktura, förlängning av avtal

Hej, vad gäller vid förlängning av ett avtal? Exempel: avtalet är tecknat under 2015 och är giltigt i 4 år med möjlighet till 1 års förlängning. Avtalet går ut efter 1/4 2019 och ska då förlängas. Gäller obligatorisk e-faktura för det nya 1-åriga avtalet eller gäller villkoren från det avtal som tecknades under 2015?

Kommentarer

 • Hej,

  En förlängning av ett avtal som sker enligt en förlängningsklausul med stöd av 17 kap. 10 § lagen om offentlig upphandling (LOU) är inte att betrakta som upphandling, utan som en ändring av ett befintligt avtal (se 17 kap. 8 § LOU). För att en ändring ska vara tillåten enligt 17 kap. 10 § ska förlängningsklausulen uppfylla kraven i bestämmelsen. En otillåten ändring riskerar att utgöra en otillåten direktupphandling.

  Om förlängningen utgör en ändring av avtalet enligt bestämmelsen ovan gäller inte lagen om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling (2018:1277) eftersom fakturor som utfärdas till följd av offentliga upphandlingar som påbörjats före den 1 april 2019 inte omfattas retroaktivt av lagen (se inlägget Ska den nya lagen om e-fakturor till följd av offentlig upphandling tillämpas retroaktivt?).

  Uppdaterad: den 10 april 2019

  Med vänlig hälsning,
  Gustav Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.