Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kan inköp i enlighet med LOU kombineras med LOV?

Hej,

Jag undrar om det är möjligt att som kommun lägga ut all service (städning, tvätt och så vidare) på LOV-företag eller man måste genomföra en upphandling enligt LOU i så fall?

Jag undrar också om man lägger ut hemvården på en entreprenör kan man då behålla LOV i kommunen?

Med vänlig hälsning Charlotte

Kommentarer

 • Hej Charlotte,

  Att inrätta ett valfrihetssystem i enlighet med LOV är ett alternativ till att genomföra en upphandling i enlighet med LOU. Valfrihetssystem enligt LOV får endast inrättas för tjänster inom hälsovård och socialtjänster (se 1 kap. 1 § LOV).

  Det är upp till den upphandlande myndigheten att avgöra om den vill tillhandahålla tjänsten i egen regi, upphandla en privat utförare eller inrätta ett valfrihetssystem när det är tillämpligt. LOU och LOV är helt enkelt procedurlagstiftning som reglerar hur det offentliga kan teckna kontrakt med en privat leverantör.

  Vi är lite osäkra på vad som avses med ”hemvård” i frågan, men om du menar omsorg så kan en kommun upphandla omsorgsdelen (hemtjänst) i enlighet med LOU men ha servicedelen (hemtjänst) i ett valfrihetssystem enligt LOV, eller tillhandahålla tjänsten i egen regi. Detsamma gäller om ”hemvård” avser hemsjukvård. Det finns alltså inget hinder mot att tillgodose brukarnas behov genom både ett upphandlat alternativ enligt LOU och samtidigt ha leverantörer anslutna till ett valfrihetsystem enligt LOV.

  Läs gärna mer om valfrihetssystem på vår webbplats.


  Hälsningar
  Nina Segmentsansvarig Vård och Omsorg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.