Till senaste kommentaren

Miljökrav på tryckeritjänster

Hej,

för några år sedan arbetade Miljöstyrningsrådet med att utveckla miljökrav för tryckeritjänster. Ser att detta inte finns hos er på Upphandlingsmyndigheten. Är det på gång eller bedömer ni att det räcker med att ställa krav på Svanen-märkning eller motsvarande? I så fall vore det en trygghet om det kunde framgå i ert kriteriebibliotek - kanske gäller fler produkter/tjänster.

Vänligen,
en miljöstrateg på en kommun

Kommentarer

 • Hej Ann,

  Vi har tyvärr inte några kriterier för tryckeritjänster och har inte heller något arbete på gång inom området.

  Eftersom det är en tjänst det handlar om kan man ställa krav på att leverantören har ett systematiskt miljöledningsarbete tillsammans med något/några miljökrav från till exempel Svanens kriterier för tryckerier. Det kan ses som oproportionerligt att begära att en leverantör ska ha miljöledningssystem men inte i övrigt ställa några miljökrav på föremålet för upphandlingen. Därför måste kravet på systematiskt miljöarbete ställas i kombination med andra miljökrav på tjänsten.

  LOU innebär, under vissa förutsättningar, en möjlighet att direkt hänvisa till en särskild märkning i upphandlingsdokumenten. Mer om förutsättningarna för att ställa krav på märkning finns i ett tidigare svar här i Frågeportalen: ​Får man ställa krav på Svanenmärkning?

  Vänliga hälsningar
  Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.