Till senaste kommentaren

Har nya LOU påverkat användandet av hållbarhetskrav i upphandling?

Hej!
Jag skriver min kandidatuppsats på temat hållbar upphandling, med fokus på huruvida nya LOU har påverkat frekvensen/användandet av sådana krav.

Jag kommer att intervjua inköpare och relevanta personer i landsting, men undrar också om det finns någon uppföljning gjord på ämnet? Finns det någon utvärdering eller rapport gällande huruvida nya LOU har påverkat användandet av hållbar upphandling? Alternativt, har ni ändrat någon process/arbetssätt eller liknande (t.ex. tagit fram fler krav, mer stöd etc.), efter implementeringen av nya LOU?

Stort tack!

Mvh
Joanna
Joanna Lindskog Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Joanna,

  Det blir vanligare och vanligare att hållbarhetskrav ställs i offentliga upphandlingar. Vi har tyvärr ingen statistik som visar hur pass vanligt det är, vare sig enligt gamla eller nya LOU. Hösten 2016 gjorde vi en nollmätning som du kan läsa mer om i Trendens nr 1. Nollmätningen visade att upphandlingschefer, på en skala mellan 1–5, i snitt svarade 3,1 på frågan i vilken grad de använder våra hållbarhetskriterier i upphandlingar.

  I nya LOU finns vissa ändringar jämfört med gamla LOU gällande hur en upphandlande myndighet kan använda märkningar i upphandling. Vi har beskrivit de nya reglerna på vår webbplats.

  Upphandlingslagstiftningen innehåller numera även regler om arbetsrättsliga villkor, vi har tagit fram en hel del stöd dessa och annat stöd kring socialt ansvarsfull upphandling som du hittar på vår webbplats.

  I övrigt tipsar vi om att läsa vårt stödmaterial för att ställa hållbarhetskrav, se bland annat sidan Framgångsfaktorer på vår webbplats.

  Uppdaterad: den 23 juli 2019

  Med vänlig hälsning,
  Gustav

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.