Hur får man uppdrag som konsult?

Hej, jag har nyligen startat ett konsultbolag och håller på att lära mig om hur man får uppdrag. Jag har nu hittat en upphandling där en kommun vill köpa en biogas lastbil. Min fundering är då, kan jag som konsult söka uppdraget och att jag blir som en mellanhand mellan kommunen och lastbilsleverantören eller är det så att kommunen tar offert endast från tillverkarna direkt?

Kommentarer

 • Hej,

  För att anlitas som konsult av en upphandlande myndighet krävs att den upphandlande myndigheten först gör en upphandling av just konsulttjänster. Som vi förstår är det inte någon upphandling av just konsulttjänster som är aktuell i det fall du beskriver. Att verka som mellanhand bör inte kunna bli aktuellt för dig i det fall du beskriver, eftersom din tjänst som konsult måste upphandlas innan du kan arbeta som konsult för kommunen med att exempelvis hitta lämpliga lastbilstillverkare.

  I sammanhanget kan nämnas att Upphandlingsmyndigheten har tagit fram en rapport om just mellanhänder i offentlig upphandling, du hittar den på vår webbplats.

  Ibland gör upphandlande myndigheter så kallade direktupphandlingar (enkelt uttryckt upphandlingar med mindre kontraktsvärden). Vid en direktupphandling kräver inte lagen att den upphandlande myndigheten annonserar. Myndigheten får då vända sig direkt till en eller flera leverantörer och begära in anbud. Det förutsätter givetvis att den upphandlande myndigheten känner till dig som leverantör. För att exempelvis kommunen där du verkar ska få kännedom om ditt nya konsultbolag kan det därför vara en idé att höra av dig till den upphandlingsansvarige på den upphandlande myndigheten och presentera dig och erbjuda dina tjänster för framtida upphandlingar.

  Möjligtvis skulle du i detta läge kunna kontakta de leverantörer som du tror kan tänkas lämna anbud i den aktuella upphandlingen, och erbjuda dina tjänster. Enligt upphandlingslagstiftningen finns det stora möjligheter att lämna anbud tillsammans med en annan leverantör eller att åberopa annans kapacitet. Det kan bli aktuellt om dessa leverantörerna inte ensamma kan uppfylla de uppställda kraven och villkoren. Du kan läsa mer om möjligheter att samarbeta med andra i upphandlingar på vår webbplats. Om detta är möjligt beror givetvis på den upphandlade tjänstens utformning och om den inrymmer någon form av konsulttjänst.

  Läs mer
  Ännu mer information om hur man som leverantör hittar affärsmöjligheterna finns på vår webbplats.

  Lycka till!

  Med vänliga hälsningar,
  Linnea Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.