Välkommen till vår Frågeservice om offentlig upphandling och statsstöd! Vi ger dig stöd inom upphandlingens regelverk, praktik och hållbarhets-aspekter samt statsstöd. Vi gör däremot inga bedömningar i enskilda fall.
Vill du hellre prata med oss direkt?
Vill du hellre ringa och ställa din fråga? Du når oss på telefon varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 9-12 på telefonnummer 08-586 217 01. Varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 13–15 och fredag klockan 9–12 kan du även chatta med oss via vår webbplats.
Vill du hjälpa oss vidareutveckla Frågeservice?
Vi vill bli bättre! Om du vill hjälpa oss hittar du mer information via den här länken.
Frågeportalen är ett levande forum där vi gemensamt skapar innehåll och delar kunskap med varandra. Tveka därför inte att ställa frågor eller kommentera befintliga inlägg.
Upphandlingsmyndighetens redaktörer modererar forumet vilket innebär att inlägg kan komma att döljas, till exempel om frågeställaren önskar det eller om inlägget innehåller känsliga uppgifter.
Upphandlingsmyndigheten ger vägledning till kommuner och landsting om tillämpningen av statsstödsreglerna, men utövar inte någon tillsyn. Det är Europeiska kommissionen (kommissionen) som utövar tillsyn avseende medlemsstaternas tillämpning av statsstödsreglerna.
Till att börja med bör du vända dig till kommunen och påtala att du anser att affären kan utgöra olagligt statsstöd. En kommun kan enligt statsstödslagen vara skyldig att kräva tillbaka stödet från köparen. Beslut av en kommun kan överklagas genom ett kommunalbesvär till förvaltningsdomstol.
Det är även möjligt att framföra klagomål till kommissionen, om du är en intresserad part. Kommissionen kan då komma att granska ärendet. För detta ändamål ska man använda sig av ett obligatoriskt formulär.
När det särskilt gäller talan i svensk domstol som avser otillåtet statligt stöd är rättsläget oklart. Regeringen anser att nationell domstol är behörig att avgöra om en åtgärd är ett statligt stöd eller inte och om åtgärden omfattas av något undantag från den s.k. anmälningsskyldigheten. Det har även varit möjligt, enligt regeringen, för tredje man att i allmän domstol väcka och föra talan om förbud att utge stöd och om återkrav av stöd.
Formulär för klagomål på statligt stöd samt mer information om förutsättningarna att framföra klagomål till kommissionen hittar du på kommissionens webbplats.
Källhänvisning
- Lag (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler (statsstödslagen)
- prop. 2012/13:84 sid. 23 och s. 30.
Med vänlig hälsningTack för ditt svar.
Kommunen är redan vidtalad och beslut om försäljning kommer att ske på nästa fullmäktigemöte.
Om jag förstår rätt kan en enskild kommuninvånare i första hand vända sig till förvaltningsdomstolen om man finner att kommunfullmäktige har beslutat att sälja marken till ett underpris.
Vad innebär att man är intresserad part?
Intresserade parter” (interested parties) definieras i rådets procedurförordning som ”en medlemsstat eller en person, ett företag eller en företagssammanslutning, vars intressen kan påverkas av att stöd beviljas, framför allt stödmottagaren, konkurrerande företag och branschorganisationer”. Det är alltså i första hand dessa typer av parter som kan inge klagomål för att underrätta kommissionen om påstått olagligt stöd eller påstått missbruk av stöd.
Källhänvisning
Artikel i rådets förordning (EG) nr 659/1999 av den 22 mars 1999 om tillämpningsföreskrifter för artikel 93 i EG-fördraget.
Med vänlig hälsning,