Är leasing upphandlingspliktigt?

Hej
Kommunen har upphandlad extern finansiering för bilar där finansiären köper fordon som vi sedan leasar. Behöver vi upphandla bilar som ska köpas in av annan part?

Kommentarer

 • Hej,

  Vi tolkar det beskrivna scenariot som att den upphandlande myndigheten i exemplet har genomfört en annonserad upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) avseende operationell leasing och ingått ett avtal med en leverantör (vilken i ditt exempel benämns finansiär). Fordonen köper leverantören från sina underleverantörer för att hyra ut till den upphandlande myndigheten.

  Vilka underleverantörer som leverantören i sin tur anlitar för att kunna tillhandahålla fordonen till den upphandlande myndigheten påverkas inte av den upphandlande myndighetens upphandlingsplikt, eftersom leverantörer i regel inte behöver tillämpa LOU vid anlitandet av underleverantörer. Läs gärna mer i vår rapport Mellanhänder i offentlig upphandling s. 60 och framåt om den så kallade underleverantörslösningen.

  För att den upphandlande myndigheten ska tillgodose sitt behov behöver den inte köpa några fordon i ditt exempel, eftersom den istället valt att tillgodose sitt behov genom leasing (hyra).

  Om ni istället i framtiden avser att köpa fordonen från en leverantör för att därefter anlita en annan leverantör för finansiell leasing, se inlägget Är finansiell leasing upphandlingspliktigt?

  Med vänlig hälsning,
  Gustav

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.