Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns det rekommendation kring pris mot kvalitet?

Finns det någon rekommendation kring hur mycket viktningen anses vara mellan pris och kvalitet i en upphandling? eller är det upp till upphandlande myndighet att avgöra? Har SKL några direktiv/rekommendationer?

Kommentarer

 • Hej Christian,

  Nej, det finns inga rekommendationer kring hur viktningen av tilldelningskriterierna ska utformas. Den upphandlande myndigheten har stor frihet att själv bestämma hur stor vikt (betydelse) respektive tilldelningskriterium ska få vid utvärderingen. Om viktning anges i intervall så får dock inte intervallen vara så stor att den upphandlande myndigheten i praktiken får ett fritt handlingsutrymme att godtyckligt välja anbud.

  Även om den upphandlande myndigheten har stor frihet att själv välja viktningen och utforma sin utvärderingsmodell så ska de grundläggande principerna alltid beaktas.

  Vad jag vet så har SKL inte heller några direktiv/rekommendationer men för att vara helt säker så rekommenderar jag att ni hör av er direkt till dem. Du hittar kontaktuppgifter till dem på deras webbplats där de också har publicerat en hel del information.

  Läs gärna mer om viktning av tilldelningskriterier i inlägget Vad innebär viktning av tilldelningskriterier med intervall med en lämplig största spridning?.

  Källhänvisningar:
  • 16 kap 6 § LOU – viktning av tilldelningskriterier
  • 4 kap 1 § LOU – grundläggande principer för offentlig upphandling
  Vänliga hälsningar,
  Victoria Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.