Start

Säkerhetsskyddsavtal vid upphandling av komponenter?

Publicerad 12 augusti 2019
Vid upphandling av komponenter som ska användas i ett skyddsobjekt, system eller byggnad som är klassat som skyddsobjekt, ska en säkerhetsskyddsanalys göras för den enskilda produkten och kan en sådan analys för en enskild komponent resultera i att man ska kräva att säkerhetsskyddsavtal upprättas med anbudsgivaren/leverantören?  Detta blir särskilt svårt om den enskilda komponenten i sig inte kan orsaka den skada på Sveriges säkerhet som lagen kräver, men tillsammans med andra komponenter som inte skyddats i SUA avtal kanske kan orsaka en sådan skada.

Stig Brahn

Publicerad 12 augusti 2019

Hej Stig,

Vi bedömer att din fråga utgör en säkerhetsskyddsfråga utan direkt koppling till upphandling. Rena säkerhetsskyddsfrågor bör ställas till er tillsynsmyndighet på säkerhetsskyddsområdet. Frågan om det finns behov av säkerhetsskydd i det enskilda fallet kräver att man bland annat gör en säkerhetsskyddsanalys och gör vissa strategiska överväganden inom säkerhetsskydd. I detta avseende kan Säkerhetspolisens stöd inom säkerhetsskydd vara till hjälp. Säkerhetspolisen har tagit fram sex olika vägledningar inom säkerhetsskydd. Du hittar vägledningarna på Säkerhetspolisens webbplats under ”Relaterade dokument”.

Utifrån ett upphandlingsrättsligt perspektiv kan något nämnas om den grundläggande upphandlingsprincipen om proportionalitet. Om det i en säkerhetsskyddad upphandling saknas skäl att ställa krav på säkerhetsskydd kan kravet på säkerhetsskydd bedömas vara oproportionerligt om konkurrensen begränsas med anledning av de ställda säkerhetsskyddskraven. Av samma anledning är det exempelvis inte möjligt att rutinmässigt ställa krav på säkerhetsskydd i alla upphandlingar för att vara på ”den säkra sidan” och därmed undgå genomförandet av en säkerhetsskyddsanalys inför varje upphandling.

Krav på säkerhetsskydd måste föregås av en säkerhetsskyddsanalys. En väl genomförd säkerhetsskyddsanalys som bekräftar behovet av säkerhetsskydd i en upphandling talar starkt för att kravet på säkerhetsskydd är proportionerligt.

Läs mer
Läs mer på vår webbplats om Upphandlingsreglerna och säkerhetsskydd.

Med vänlig hälsning

Arash

14 augusti 2019 (Uppdaterat 22 april 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.