Till senaste kommentaren

Är det möjligt att villkora i en upphandling att säkerhetsskyddsavtal eventuellt kan bli aktuellt?

Är det möjligt att villkora en upphandling med att säkerhetsskyddsavtal eventuellt kan bli aktuellt, det vill säga UM anger redan i förfrågningsunderlaget att säkerhetsskyddsavtal kan komma att bli aktuellt, eller riskerar man ändå att träffas av reglerna om väsentliga förändringar?

Kommentarer

 • Hej Louise,

  För att beakta principen om öppenhet bör det framgå av upphandlingsdokumenten om ett säkerhetsskyddsavtal ska ingås och vilken nivå som ska gälla för säkerhetsskyddsavtalet.

  Ett upplägg där ni villkorar om att ett säkerhetsskyddsavtal skulle kunna bli aktuellt under avtalstiden påminner om optioner. Se gärna tidigare inlägget om optioner; hur får optioner användas.

  Att ställa krav på säkerhetsskydd kan innebära högre anbudspriser eftersom det kostar mer för leverantören att säkerhetsskyddsanpassa upphandlingsföremålet. Om det visar sig att säkerhetsskyddsavtal endast blir aktuellt vid få tillfällen kan det därför vara en god idé att se över hur upphandlingen ska genomföras. Annars riskerar ni att betala onödigt mycket. Ett tillvägagångssätt skulle kunna vara att dela upp upphandlingen i två avtalsområden. Det vill säga ett avtalsområde som omfattas av säkerhetsskydd, och ett avtalsområde som inte omfattas av säkerhetsskydd.

  Med vänlig hälsning
  Arash

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.