Till senaste kommentaren

Särskilda arbetsrättsliga villkor vid byggentreprenadupphandling

Jag håller på att upphandla inom byggsektorn och har för avsikt att ställa krav enligt 17 kap. 2-3 §§ och 5 § LOU. Efter att ha tittat på byggavtalet känns det som helt hopplöst att ställa rätt krav och behöver råd om hur jag kan ställa kraven.
 1. Vad innefattar exempelvis lägsta nivå på lön ex. timlön, månadslön, OB, övertid, forcering mm?
 2. Måste jag ange en lägsta nivå gällande löner, arbetstid och semester eller kan jag hänvisa till ett avtal, exempelvis "Om E inte tecknat centralt kollektivavtal för branschen, "namn på ett avtal", som tillämpas i hela Sverige ska E:s arbetstagare minst tillförsäkras de lägsta nivåerna i kollektivavtalet "X" avseende villkor om lön, arbetstider och semester. Detsamma ska gälla för eventuella UE som leverantör anlitat för att fullgöra avtalet. "?
 3. Om avtalet är sifferlöst kan/ska vi ange en lägsta lönenivå? Om ja, UM kan i FFU ange en lägsta lönenivå (tim- och månadslön)? Det samma för arbetstid och semester? Är det en riktig tolkning att vi inte behöver ställa några krav på sifferlösa avtal?
 4. Har upphandlingsmyndigheten planer på att sammanställa samtliga Svenska kollektivavtal för att underlätta för UM?

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga om arbetsrättsliga villkor inom byggsektorn.

  Jag kan förstå att du tycker Byggavtalet ser "hopplöst" ut. Upphandlingsmyndigheten har påbörjat att i samråd med arbetsmarknadens parter ta fram stöd för att hjälpa upphandlande myndigheter att ställa villkor när det är behövligt. Vi har inledningsvis skrivit en hel del om arbetsrättsliga villkor på vår webbplats. De tre städerna Stockholm, Göteborg och Malmö har tagit fram villkor inom bygg. Du hittar villkoren på vår webbplats. Min bedömning är att du i stort sett får svar på dina frågor genom att läsa på vår webbplats och ta del av villkoren för bygg, men återkom gärna om du har ytterligare funderingar.

  På din sista fråga, nummer fyra, kan jag svara att Upphandlingsmyndigheten initialt utgår från de branscher som omnämns i regeringens proposition 2016/17:163, det vill säga städ, taxi och bygg. Du kan också läsa mer om arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal på vår webbplats.

  Uppdaterad: den 21 mars 2019

  Hälsningar
  Charlotta
  Charlotta Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.