Till senaste kommentaren

Statistikuppgift om värdet av inköp av juridiktjänster inom staten

Hej!

Jag arbetar med en marknadsundersökning där jag behöver ta reda på det ungefärliga värdet av det staten lägger på att köpa in juridikkonsulttjänster.
Jag har bl.a. läst riksrevisionens rapport från 2018 om staten som inköpare av konsulter. Där framgår att staten köper in tjänster för ca 15,8 miljarder, men i siffrorna från den rapporten ingår även bl.a. managementkonsulttjänster och IT-konsulttjänster. Jag undrar om ni på Upphandlingsmyndigheten har en uppfattning , mellan tummen och pekfingret, vad summan för juridikkonsulttjänster ligger på eller var jag skulle kunna vända mig för att ta reda på den uppgiften. Jag har tidigare försökt hos Kammarkollegiet, men de kunde tyvärr inte svara på min fråga.

Vänligen

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för din fråga.
  Den tillgängliga statistiken visar utbetalda belopp från statliga myndigheter till leverantörer utifrån leverantörens huvudsakliga SNI-kod. Därmed kan vi inte särskilja konsultverksamhet från övriga kostnader eftersom SNI-koderna endast visar inom vilken bransch en leverantör är verksam (läs mer om SNI-koder hos SCB).

  Med det sagt visar statistiken för 2018 att statliga myndigheter betalade ut närmare 4 miljarder kronor (mdkr) till företag med SNI 69101, Advokatbyråverksamhet, drygt 0,3 mdkr till företag med SNI 69102, Juridiska byråers verksamhet m.m. och knappt 1,5 mdkr till företag med SNI 74900, Övrig verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. Mer detaljerade uppgifter än så kan vi tyvärr inte få fram utifrån befintlig statistik. Hoppas att det ändå kan vara till hjälp.

  Med vänlig hälsning
  Annika T

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.