Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tolkning av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterium med ID: 10414:1

Hej!

Vi har en fråga angående tolkning av kravet med ID: 10414:1; "För sammansatta produkter med ett köttinnehåll över 10 % ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om i vilket land djuret är fött/kläckt, uppfött, slaktat och förädlat."

Menas det att om en produkt innehåller en nötköttråvara i 50% och en grisköttsråvara i 7%, så gäller kravet om att uppge djurets ursprung enbart för nötköttet, och inte för grisköttet?

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar,
Katarina

Kommentarer

 • Hej Katarina,

  Till att börja med vill jag be om ursäkt att det har dröjt något med ett svar på din fråga.

  För sammansatta produkter är procentvärdena i kriteriebiblioteket satta på den nivå där det bör vara rimligt att ställa krav på innehållet även i en sammansatt produkt.  

  För information om ursprung finns EU förordningar som reglerarar ursprungsinformation för de flesta köttråvaror men dessa gäller inte för sammansatta produkter. Information om kravet i kriteriebiblioteket ger mer information om vad som avses med en sammansatt produkt, huvudråvara och karaktärsråvara.

  För sammansatta produkter av kött är 10 % av enskild köttråvara den nivå som bedöms rimligt att ställa krav i form av teknisk specifikation, se KravID: 10414:1. Dock är det endast uppskattat av kunden om information finns tillgänglig gällande innehåll under 10 %, vilket kan vara en anledning för en leverantör att redogöra för all tillgänglig information om exempelvis ursprung för enskild vara under 10 % i varudeklaration eller en leverantörsförsäkran.

  Med vänlig hälsning

  Mattias Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.