Till senaste kommentaren

Upphandla social innovation/Sociala utfallskontrakt

Hej!

Jag undra vad ni har för rekommendationer/guidning gällande huruvida man vill upphandla "på utfall"? Har detta gjort tidigare och vad för stöd material finns att tillgå om man är intresserad?

Mvh,
Hugo

Kommentarer

 • Hej Hugo,

  Upphandla på effekt, resultat eller utfall
  Att upphandla på effekt, resultat eller utfall innebär att den upphandlande organisationen upphandlar en funktion som ska leda till ett visst resultat, istället för att köpa en specifik lösning.

  Läs gärna vårt stöd om funktionskrav i upphandling på vår webbplats.

  Särskilt om sociala utfallskontrakt
  Upphandlingsmyndigheten hade under 2018 ett regeringsuppdrag som syftade till att kartlägga och analysera förutsättningarna för alternativa finansieringsmodeller i offentlig välfärdssektor, bland annat sociala utfallskontrakt. Uppdraget avbröts i förtid efter att det pågått under cirka ett år. Den första fasen av uppdraget ägnades främst åt att hämta in kunskap och kompetens om området. Bland annat besökte vi Norrköpings kommun för att lära oss mer om deras sociala utfallskontrakt och träffade sociala entreprenörer och inkubatorer för att bättre förstå deras förutsättningar och utmaningar och hur vi kan stötta dem på bästa sätt.

  I nästa nummer av Trendens, Upphandlingsmyndighetens rapportserie om utvecklingen på upphandlingsområdet, kommer vi berätta mer om sociala utfallskontrakt och titta särskilt på exemplet från Örnsköldsviks kommun. Exemplet lyftes även under seminariet Upphandling som möjliggörare för innovation som Upphandlingsmyndigheten höll tillsammans med MedTech4Health och samverkansprojektet Innovation + tidigare i år. Seminariet filmades
  och finns tillgängligt på Vimeos webbplats.

  Upphandla sociala innovationer
  Frågan om att upphandla sociala innovationer berördes särskilt under innovationsveckan, där Upphandlingsmyndigheten tillsammans med Vinnova höll i ett seminarium med titeln ”Går det att köpa sociala innovationer?”. Seminariet filmades och finns tillgängligt på Vinnovas YouTube-kanal
  .
   
  På vår webbplats har vi stöd i innovation och upphandling.

  Avslutningsvis fortsätter Upphandlingsmyndigheten att bevaka området för och vill gärna ta del av lärande exempel för att kunna sprida kunskap och inspiration till andra offentliga aktörer.

  Med vänliga hälsningar,

  Erika Upphandlingsjurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.