Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Reserverad upphandling av välfärdstjänster

Hej! Finns det någon beloppsbegränsning för upphandling med reserverade kontrakt för välfärdstjänster enligt LOU 19kap 6a§? Finns det några fördelar med att upphandla ett sådant reserverat kontrakt framför att upphandla välfärdstjänsterna enligt LOU 19:35, så länge upphandlingen underskrider ca 7 miljoner kr? Har jag förstått det rätt att upphandlingsprinciperna inte behöver tillämpas vid upphandling enligt LOU 19:35 men att de däremot behöver tillämpas vid upphandling enligt LOU 19:6a? Tack på förhand för hjälpen!

Kommentarer

 • Hej Tora!

  Tack för din fråga.

  Det finns inga beloppsgränser vid reserverat deltagande i upphandling enligt 19 kap. LOU vid upphandling av välfärdstjänster enligt bilaga 2 a i LOU.

  För att använda sig av reserverad upphandling för vissa välfärdstjänster enligt 19 kap. 6 a § LOU behöver ett antal regler vara uppfyllda. Bland annat går det enbart att göra för vissa tjänster, kontraktet får inte överstiga tre år och en utförare som haft kontrakt under de senaste tre åren kan inte tilldelas ett nytt kontrakt för den berörda tjänsten.

  Om det finns några fördelar är svårt att säga, det kan säkert variera beroende på vad det är för typ av välfärdstjänst och kontrakt samt från fall till fall. Du kan även läsa ett tidigare svar på en fråga kopplat till de nya reglerna för välfärdstjänster, se Reserverad upphandling för vissa välfärdstjänster.

  Ja det stämmer att principerna inte behöver tillämpas vid en reserverad upphandling av välfärdstjänster enligt 19 kap. 35 § LOU om värdet beräknas understiga 7 113 450 kronor och det inte finns ett bestämt gränsöverskridande intresse. Kortfattat innebär gränsöverskridande intresse att den aktuella upphandlingen är intressant för leverantörer inom EU och inte bara Sverige. Om värdet av en reserverad upphandling av välfärdstjänster uppgår till minst 7 113 450 kronor så gäller principerna. De grundläggande principerna kan alltså gälla även vid reserverad upphandling enligt 19 kap. 6 a § LOU.

  Upphandlingsmyndigheten har tagit fram vägledande material om de nya reglerna för upphandling av välfärdstjänster. Du hittar dem på vår webbplats.

  Med vänliga hälsningar
  Therese Segmentsansvarig vård och omsorg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.