Till senaste kommentaren

Omhändertagande av avfall vid upphandling av städtjänster

Hej. Bara en tanke: Vid upphandling av många städtjänster ingår oftast att omhänderta avfall. Det finns bland kriterierna inga krav för hur just detta ska utföras Det kan behövas både god kunskap om källsortering samt ett tydligt åtagande att när man samlar in avfall från olika kontor/pentryn etc. kunna hålla isär insamlade fraktioner för att sedan kunna sortera rätt i "soprummet". Varför har man inte med något om detta bland kriterierna?

Kommentarer

  • Hej Camilla,

    i våra hållbarhetskriterier för städtjänster ställs krav på att arbetsledare respektive personal ska ha städutbildning med miljökunskap enligt PRYL (Projekt Yrkesbevis Lokalvårdare), SRY (Servicebranschens Yrkesnämnd) eller likvärdigt. I dessa städutbildningar ingår inte avfallsinsamling i kursplanen.

    Avfallsinsamling och sortering kan se olika ut på olika arbetsplatser. Därför är det svårt för Upphandlingsmyndigheten att ta fram ett generellt hållbarhetskriterium för att ställa krav på hur avfallshanteringen ska gå till. Ett sådant krav formuleras troligen bäst av den upphandlande myndigheten som kan beskriva sina insamlingssystem.

    Vänliga hälsningar
    Anette Hållbarhetsspecialist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Här kan du läsa om hur hur Upphandlingsmyndigheten behandlar personuppgifter i Frågeportalen.